Szálláskeresés

2011.07.08. 10:30

Ha New Yorkba mész, és számít a pénz, akkor sokat kell böngészned a szállásokat kínáló oldalakat. New Yorkban az ingatlanárak számunkra elképzelhetetlen magasan szárnyalnak. Különösen igaz ez a manhattani lakásokra. Éppen ezért nem véletlen, hogy a new yorkiak java része bérel, és nem vesz lakást. Ugyan a válság, így a bedőlő hitelkonstrukciók miatt erős a túlkínálat, ami jelentősen csökkentette az árakat, de még így is 1 millió dollár körül van egy átlagos manhattani lakás vételára. És persze az üzletek bérleti díja is horror. A Fifth Avenue-n, amit a világ legdrágább bevásárló utcájának tartanak, egy négyzetméter éves bérleti díja nagyjából 20.000 dollár. Egy 100 négyzetméteres üzletet így egy évre kb. 370.000.000 Forintért bérelhetünk ki. Ugye, nem olcsó? De kik engedhetik meg ezt maguknak? Erre majd később, a vásárlással foglalkozó posztok egyikében térek ki.

Mennyiért érdemes lakást vagy szobát bérelni? A lakások bérleti díja Manhattanben nagyjából 100 dollárnál kezdődik, de néha ki lehet fogni olcsóbb lakásokat is. Aki mondjuk 2 hálószobát szeretne, az viszont ne számítson 100 dollár alatti árra. A szobák árai mérsékeltebbek, mi is egy szobát foglaltunk East Village-ben, 70 dollárért. Ez azt jelenti, hogy a két hálószobás lakásban rajtunk kívül még valaki, jellemzően a házigazda lakik. A közös helyiségek használata viszont benne van az árban. Ebből pedig sokszor kerekedik közös főzés, kajálás, piálás a többiekkel, ami reggelig tartó sztorizgatásba és durva másnapposságba torkollik:) Szerintem sokkal jobb, mint a szálloda, és nem csak az ára miatt. A szállodák árai egyébként eléggé változóak. Van patkánylyuk napi 70-80 dollárért, alkalmanként egy-két gyilkossággal (tényleg olvastam már olyan beszámolót, hogy a POLICE szalagokat kerülgetve tudta elfoglalni valaki a 70 dolláros szobáját), és van Waldorf Astoria is, de az nem a földi halandónak való.

Mérsékeltebb árakkal találkozhattok Manhattanen kívül. Bronx a helyiek szerint is a legkevésbé biztonságos hely, de ki lehet fogni nyugis környékeket. Sokak szerint ott van az igazi élet, de mi nem mertünk ott próbálkoni. Staten Island jó messze van mindentől, oda azért nem mentünk. Így két kerületet néztünk meg Manhattenen kívül. Bocsánat. Még egy opció. Jersey City. Ott is érdemes keresni. De vissza az Almába. Brooklynban és Queensben 50 dollár környékén már igen szép szobákat találhattok. Érdemes szétnézni. Persze az is fontos, hogy a környéket is csekkoljátok. Alapból Queens békés hely, főleg az Astoria, a Sunnyside, de vannak még egyéb kedves helyek is. Ez tulajdonképpen javarészt kertvárosi feelinggel, és rengeteg bevándorlóval megáldott környék. Van görög negyed, bosnyák negyed, thai, brazil, egyiptomi, pakisztán, horvát kolóniák, és még sokan mások... Brooklynban is a drágább a jobb, a Prospect Park környéke, a Manhattan felőli belvárosi rész, és még egy-két tisztább, rendezettebb, biztonságosabb rész, de ezekbe már nem merültem bele, mert megtaláltuk a szállásunkat. Hogy hol? Elmondom.

Ha valakit megkérdezel, hogy tud-e new yorki szállást, azonnal azt fogja mondani, hogy csekkold a www.craiglist.org - ot. Ez egy apróhirdetésekkel teli oldal. Minden kategóriában, így az ingatlanok között is böngészhetünk, paramétereket állíthatunk be, szóval elég hasznos. Én is itt kezdtem, de innen továbblinkeltem a www.airbnb.com -ra, ami nekem nagyon bejött. Először is szép. A craiglist elég nyomi, bár hasznos, ez az oldal viszont nem csak ingatlanos oldal, hanem kvázi egy közösséget is épít. Regisztrálni kell, de megéri. Az oldalon belül tudsz kommunikálni a hirdetések feladóival, a részletes szűrőben olyan paramétereket tudsz megadni, amiket máshol nem (pl: a tulajnak van-e háziállata, milyen eszközök vannak a konyhában, van-e wifi, stb..), különböző lemondási konstrukciók közül választhatsz, a bérlők értékelhetik a házigazdát. Az értékeléseket mindig érdemes elolvasni, mert sok dolgot megtudhatsz a ház uráról. Szóval az oldal király, de pénzbe kerül. Jutalékot számolnak fel ugyanis. Viszont felajánlják azt is, hogy tedd fel te is a lakásodat arra az időre, amíg nem vagy otthon, ami jó ötlet, hiszen ezzel visszahozhatod a szállásod árát (ha valaki éppen akkor, éppen a te lakásodra vágyik), és ha felteszed a lakást, az airbnb azonnal visszautal a jutalékából egy keveset. Mi 17 dollárt kaptunk vissza. Van egy másik, nagyon király oldal, a www.homeexchange.com. Itt lakáscserét tudsz bonyolítani. Egy baja van csak. Nagyon ritkán működik a New York - Budapest viszonylat. Viszont egy próbát megér, sőt, érdemes fent lenni rajta, mert ha mondjuk elmennél Barcelonába, ott már jobbak lennének az esélyeid.

Ennyit röviden a szállásokról, de ha valakinek van még ötlete, tapasztalata, kérdése, nyugodtan kommenteljen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyctrip.blog.hu/api/trackback/id/tr133049657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cobold 2012.05.03. 20:09:09

Nem olvastam végig a blogot, lehet, hogy írod valahol. Végül hol laktatok?
süti beállítások módosítása