Hosszú diplomáciai adok-kapok után 2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Persze nem ennyire egyszerű az eset. Először is, a vízummentesség kizárólag a turisták számára és üzleti célú utazások esetén vehető igénybe, csak akkor, ha az utazás időtartama nem haladja meg a 90 napot. Szükséges még a chippel ellátott útlevél (az új, bordó fedőlapos), a továbbutazásra, vagy a visszaútra érvényes repülőjegy, és az ESTA engedély. Akiknek régi útlevelük van, de még érvényes a vízumuk, azok azzal a vízum, vagy az útlevél lejártáig nyugodtan utazhatnak, nekik nem kell ESTA.

De mi is az az ESTA? Az ESTA tulajdonképpen egy rendszer, ami engedélyt ad nekünk a beutazásra. Electronic System for Travel Authorization, azaz Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer. Az engedélyt interneten kell kérni, az amerikai Belbiztonsági Minisztérium honlapján. 22 nyelven áll rendelkezésünkre, többek között magyarul is, és nagyjából 3 perc alatt kitölthető. A procedúra végén kapod meg az engedélyt (jó esetben), amit jó, ha magadnál tartasz, amikor megérkezel az Államokba. Ennek az engedélynek a számát mindenképpen érdemes felírni, ha esetleg valami kavarodás lenne.

A személyes adatok mellett az utazás részleteiről is kérdeznek, kell az utazás időpontja, kell a hely, ahol lakni fogsz, és még pár dolog, de ha ezek még nincsenek meg, akkor is érdemes kitölteni az ESTA engedélyt, mivel ezeket később pótolni lehet. Ezeken az adatokon kívül feltesznek még pár érdekes kérdést is:

1. Van-e Önnek fertőző betegsége, fizikai vagy mentális rendellenessége, követett-e el droggal való visszaélést vagy drogfogyasztó-e Ön?

2. Volt már Ön valaha letartóztatva, illetve elítélve olyan szabálysértésért vagy kihágásért, amely magában foglalt erkölcsi vétséget, illetve erőszakot, amely összefüggésben állt olyan anyagokkal, amelyek birtoklását törvény szabályozza; vagy tartóztatták-e le vagy ítélték-e el legalább két szabálysértésért, amelyért az összes szabadságvesztéses büntetés legalább öt év; esetleg kereskedett-e olyan anyagokkal, amelyek birtoklását törvény szabályozza; illetve bűncselekmények vagy erkölcstelen cselekedetek megvalósítása érdekében kíván-e az országba belépni?

3. Részt vett-e valaha, vagy jelenleg részt vesz-e kémkedésben és szabotázsakciókban; vagy terrorcselekményekben: vagy népirtásban; illetve 1933. és 1945. között volt-e bármilyen jellegű szerepe a náci Németországgal és annak szövetségeseivel összefüggésbe hozott törvénysértésekben?

4. Szándékában áll-e munkát keresni az Egyesült Államokban; volt-e már kitiltva vagy kiutasítva korábban az Egyesült Államok területéről, illetve szerzett-e, vagy próbált-e szerezni vízumot vagy belépési engedélyt az Egyesült Államok területére csalással vagy hamis személyazonossággal?

5. Gátolt vagy akadályozott-e valaha amerikai állampolgárt - törvényesen biztosított - gyermekfelügyelete gyakorlásában?

6. Kért-e már bűnvádi eljárás alól mentességet?

Talán most mosolyogsz, amikor ezeket olvasod, de ők ezt véresen komolyan veszik. Nem érdemes poénkodni ezzel, senkinek nem lesz humorérzéke.

Amikor ezzel megvagy, jön az engedély, amit a feleségem és a lányom azonnal meg is kapott, nekem viszont azt írta a gép, hogy az engedélyemet vizsgálják, és 72 órán belül bírálják el. Kicsit megijedtem. Vajon mit árthattam Sam Bácsinak? Semmit, 2 perc múlva visszalogoltam, és akkor már ott virított az "Engedély megadva" felirat.

Ezzel persze még nem vagy bent az Egyesült Államokban. A reptéren a bevándorlási hivatalnok simán megtagadhatja a belépést. Szóval ott sem szabad vicceskedni, korrekt rövid válaszokat várnak a kérdéseikre. Persze ezt csak elbeszélésekből tudom, majd szeptemberben kiderül, hogy milyen is valójában.

 

A végére pedig egy hasznos link a témával kapcsolatban: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html

Szerző: art

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyctrip.blog.hu/api/trackback/id/tr843056948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terencee007 2011.07.11. 20:26:06

Hát jó, hogy elindult ez a program.. Olvastam egy másik blogot is még 2008 nyaráról. A sráctól több hónap blogolás és készülgetés után megtagadták a vízumkérelmét, így el se jutott a tengerentúlra.
süti beállítások módosítása