Leilának most nem kellet kérdést feltennem. Megkapta a témát, és már ömlött is belőle a mondanivaló. Let’s shopping!

Rengeteg klassz dolog van New Yorkban, ezek közül viszont az egyik a vásárlás. Az egyik „hot-spot” a Century 21 nevű áruház, amit a Cortland St. 22 alatt találtok, a World Trade Center (Ground Zero) mellett. Ez a hatalmas áruház a megfizethető dizájner divat otthona. Elég zsúfolt üzlet, tele turistákkal, akik jellemzően üres bőröndöt is hoznak magukkal New Yorkba, de hazafelé már ezekben egy fogkefe sem fér el. A bolt hétköznaponként reggel 7:45-kor nyit, és mindig tele van, ez mutatja, hogy az emberek mennyire komolyan veszik a vásárlást.
Egy másik terület, ami kiváló a vásárlásra a 34. utca környéke. Itt található az Empire State Building is, szóval nagyszerű a környék városnézésre és vásárlásra egyaránt. Ezen a környéken sok olyan bolt van, amit Budapesten is megtaláltok (pl: Zara, H&M, stb…), de itt New Yorkban az árak alacsonyabbak, és általában a választék is nagyobb. Még egy fontos üzlet: a Daffy’s. Ebből van néhány Manhattenben, a 34. utcai a legnagyobb, így itt a legnagyobb a választék is.
Manhattanben nem nagyon találunk valódi plázát (odakint mall a nevük), mert kevés a hely ezekre, és a telkek ára is csillagászati, de azért ott van a Manhattan Mall közel az előbb említett 34. utcához. Itt már egy ideje nem voltam, de úgy emlékszem, hogy ez a hely is rendben van. El is megyek, lecsekkolom, hogy mi változott, amióta nem voltam. ;) Egyébként a többi kerületben (Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island) több valódi plázát találtok, de ezek egyike sem olyan nagy durranás, hogy egy turistának el kellene oda menni. A közelben van még néhány klassz sportbolt is, egyikük a Modell’s, ahol óriási választék van sportos ruhákból, mezekből, sporteszközökből és felszerelésekből. Egy idális hely az igazi sportrajongóknak. És most egy szó szerinti idézet Leilától: Sorry, no Ujpest stuff there! (Hajra Lilak!) ;)
Egy másik kedvelt bevásárló környék a Soho. A Broadway Houston St.-től délre elterülő részéről beszélünk, nagyjából a Canal St.-ig. Itt rengeteg frankó ruhaüzletet találtok. Van itt Esprit, Armani, de kisebb butikok is, a keresztutcákban. A Canal St.-től indul Chinatown, ami „nagyszerű lehetőség” arra, hogy hamis Prada, Gucci vagy Luis Vuitton táskákat vegyetek. Itt gyakran fogtok olyan emberekbe botlani, akik „kiváló” minőségű utánzatokról suttognak a fületekbe, de inkább ezeket az ajánlatokat hagyjátok ki, ha nem akartok rendőrségi ügyet a nyaralásotok alatt. Itt is üldözik a kamu cuccokat, úgy, mint Budapesten. Chinatown egy érdekes hely, amit mindenképpen látni kell, de tényleg nem érdemes itt vásárolni.
Kütyük. Nagyon ajánlom a kockáknak a Fifth Avenue 767 alatti Apple Store-t. Ha nem másért, magáért az élményért. Ez egy nagyon cool kinézetű épület, és ami szenzációs, hogy 24 órás a nyitva tartás. Mindig bemehetsz, ki is próbálhatsz mindent, hogy aztán egy kisebb üzletben megvásárold valahol.
New York City tele van elektronikus kütyüket árusító boltokkal. Szerintem a Best Buy –ban a leginkább segítőkészek az eladók, de a P.C. Richard & Son sem rossz. Érdemes lehet New Yorkban ilyen cuccokat vásárolni, mert az árak sokkal kedvezőbbek, mint Magyarországon.
És most egy kis kaja. Bár az éttermekről majd egy következő körben írok. Csak megneveznék pár boltot, amit jó élelmiszer beszerző helynek gondolok, mert azt hiszem, hogy egy jó helyen sokat lehet spórolni a nyaralás alatt. A Whole Foods boltok ugyan a drágábbak közé tartoznak, de még itt is jól járhatunk, viszont a Trader Joe’s egy olcsóbb hálózat. Mindkét boltlánc óriási választékkal vár minket, tele vannak „organikus” alapanyagokkal, és mindkettőben óriási sorok vannak. De ez nem gond, nem kell megijedni, rengeteg a kassza, és a sorok nagyon gyorsan fogynak.
A blogon volt már külön posztja az Eataly nevű helynek, de én is megemlítem. Egy olasz-amerikai séf, Mario Batali boltja ez, ahol óriási választékot találunk olasz kajákból, alapanyagokból és borokból. A hatalmas üzletet, ami leginkább egy olasz piactérre hasonlít, szekciókra osztották, mint „Fish, „Pasta”, „Desserts”, és van pár hely, ahová be is lehet ülni enni. Valahol egy étterem és egy kiváló minőségű szupermarket ötvözete ez, de leginkább egy olasz kisváros főterét kell elképzelnetek, fedetten. Rengeteg itt a turista, akik gyakran csak egy finom fagyira ugranak be.
New Yorkban az emberek gyakran esznek utcai árusoknál. A városban mindig tudsz utcán enni, és a választék az egyszerű hot-dogtól kezdődően a legjobb minőségű gourmet kajáig terjed. A Gourmet truck-ok kezdenek divatosak lenni mostanság. Ezeket a cégeket Facebookon és Twitteren is megtaláljátok, ahol mindig közlik, hogy éppen hol találjátok őket. De véletlenszerűen is sok ilyen kocsiba lehet belebotlani a new yorki utcákon. Valamiért az amerikaik megőrülnek a cupcake-ért. Éppen ezért rengeteg édességes kocsival is találkozhattok Manhattenben. (Egyébként ha valaki tudja, hogy miben különbözik a cupcake a muffintól, az segíthet, és kommentben elmagyarázhatja, a szerk.)
Ezt írta tehát Leila a vásárlásról, de mint olvastátok, van még mondanivalója. hamarosan jön az étterem-kocsma-buli cikk is. És még valami. A boltok közül kimaradt a Macy’s, amire egy külön posztban térünk ki. Mert megérdemli…

Szerző: art

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyctrip.blog.hu/api/trackback/id/tr293117005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mokuslanyka 2011.08.02. 16:51:04

Hello :)) Én Londonban élek és egy angol családnak dolgozok. Amikor feltettem nekik a kérdést, hogy "Mi a különbség a cupcake és a muffin között?", akkor bután néztek rám, mintha azt kérdeztem volna, hogy az ég tényleg kék?? biztosan?? nem lehet hogy inkább zöld??

Szóval a különbség: a cupcake-t csili-vilin, habos-babosan feldíszítik, a muffint soha. Ha esetleg a muffinra teszel cukormázat, akkor az már nem muffin, hanem cupcake.

De kiérti ezt?? :))

art · http://www.nyctrip.blog.hu 2011.08.03. 08:25:50

@mokuslanyka: Aha, értem. Akkor én most kijelenthetem nyugodtan, hogy a muffint szeretem, a cupcake-et pedig nem. Köszi a segítséget!
@Terencee007: köszi, ennél jobban nem is lehetett volna elmagyarázni.

És ha már lassan indulnak a kommentek, akkor írhatnátok arról is, hogy miről olvasnátok szívesen.
süti beállítások módosítása