T-12. Azaz 12 nap múlva felszállunk. Nagyban zajlik az útiterv összeállítása, és megy az agyalás, hogy milyen kedvezményes City kártyát vegyünk. Sőt. Még azon is erősen gondolkodunk, hogy miként jutunk el a reptérről Manhattanbe. Ezekről később még írok, most viszont jöjjön Leilától egy újabb, rövid levél, amiben a borravalókról ír.

Az átlagos borravaló az éttermekben 15%, de az igazán jó kiszolgálásért nem ritkán 18-20%-os extra díjat is kifizetnek a vendégek. Ha egy bárban iszol a pultnál, akkor az a normális, ha egy-egy ital után, adsz 1-2 dollárt a csaposnak. Persze ha a személyzet nagyon csinos vagy kedves, netán mindkettő egyszerre, akkor mindig többet szokott kapni. Ha asztalhoz ülsz, akkor nagyjából az éttermi borravaló érvényes, tehát ebben az esetben elvárja a pincér a 15%-ot.
Taxiban is 15-20%-ot illik adni. A 20% akkor jár, ha jó sok csomagod van, ez általában a reptéri fuvaroknál esélyes. A sárga taxikban manapság már van bankkártya terminál, ami segít neked, ugyanis a fizetéskor megkérdezi, hogy hány százalék borravalót akarsz fizetni. Így a matekkal nem kell törődnöd.
A New York-i hotelekben a portás és a hordár szintén elvárja a borravalót. Csomagonként illik 1-2 dollárt adni. A recepcióst  is meg kell becsülni egy kis borravalóval, mivel sokat segíthet neked az ott tartózkodásod alatt. Segít asztalt foglalni, koncertjegyet beszerezni, esetleg lesz egy-két tuti tippje is, hogy honnan szerezz jegyet egy jó kosármeccsre. Ezeket a dolgokat értékelni kell, mert borravaló nélkül a következő kérésedet aligha fogják teljesíteni. Egy asztal, vagy jegyfoglalásnál 5-10 dolcsi jár a recepciósnak.

Szóval a borravaló egy kicsit durvább, mint itthon, de arról egyelőre nincs információm, hogy mi van akkor, ha nem adsz. Valószínűleg egyébként a szokásos. Legközelebb beleköpnek a kajádba:)

A bejegyzés trackback címe:

https://nyctrip.blog.hu/api/trackback/id/tr353206446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása