Mikor vegyünk repülőjegyet?

2011.07.07. 14:18

Elindult az agyalás. Mennyi pénzből jön ki az utazás? Mikor menjünk? Mikor érdemes repülőjegyet venni? Mennyibe kerül a szállás? Hol érdemes lakni? Milyen papírmunka vár ránk? Mit vásároljunk kint? Mit vigyünk a gyereknek itthonról, és mit szerezzünk be inkább ott?

Rengeteg kérdés kavargott bennünk, de első és legfontosabb dolog volt eldönteni, hogy mikor induljunk. Mi szeptember elejét választottuk. Ekkor jött a következő kérdés. Hol érdemes megvenni a jegyet? Sok oldal foglalkozik repülőjegy értékesítéssel, szerintem mindenki keresse meg azt a helyet, ami a leginkább szimpatikus számára. Én a www.skyscanner.hu -t választottam, de sokan esküsznek a www.pelikan.hu -ra, és a www.mortons.hu -ra is. Van még egy oldal, amit a www.granturizmo.blog.hu atyja ajánlott. Ez a www.kayak.com . (A linkek új ablakban nyílnak, nyugodtan kattinthattok.)

Azt láttam áprilisban, hogy a májusi jegyek sokkal olcsóbbak, mint a szeptemberiek. Sok nagy utazótól kértem tanácsot, akik azt mondták, hogy furcsa a jegyértékesítés stratégiája. Szerintük amikor a járatra elkezdik árulni a jegyet, akkor viszonylag magas áron kezdik, de aztán lesz egy erős csökkenés. Amikor pedig már nem sok bookolható hely van, akkor ismét felemelik, gondolva azokra, akiknek minden pénzt megér, hogy még felférjenek a járatra. Rákérdeztem a Malévnál is, ők azt mondták, hogy érdemes folyamatosan figyelni az árakat, ők nem tudnak jósolni velük kapcsolatban. He-he. Hát persze. Nem mondhatják el, hogy két hét múlva olcsóbb lesz. Én azt javaslom, hogy 120-130 ezer forint körül érdemes megvenni a jegyet. Annál olcsóbban csak ritka esetben juthatunk hozzá. Mi májusban foglaltuk, három személyre 266 ezer lett a számla, de ne feledjük, hogy a 2 év alatti utasok 90%-os kedvezménnyel utazhatnak. Ami jól hangzik, de az is hozzá tartozik, hogy nem kapnak ülőhelyet. Akkor mi lesz a gyerekkel?

Mielőtt rátérnék arra, hogy hogy fog utazni a gyerek, jöjjön még egy kérdés, ami felvetődött. Közvetlen járat, vagy átszállás? Amikor elkezdtem keresni a jegyeket, volt pár akciós átszállós jegy, és hajlottunk is arra, hogy esetleg eltöltünk egy napot Rómában, vagy Zürichben, de aztán inkább mégis a közvetlen járatot választottuk. Legyünk túl rajta gyorsan. Egy egyéves gyereknek lehet, hogy sok lenne az a sok mászkálás a csomagokkal, taxizás, buszozás. Az American Airlines idén újraindította budapesti járatát, így volt lehetőség a közvetlen utazásra, de túl drágának tűnt. És egyszer csak jött egy angyal, aki csillogó végű diszkontáló pálcájával megdelejezte az árakat. Bejött a várakozás, az árak abba a sávba csúsztak le, ami már megfelelő volt számunkra. Bookoltunk. A jegyet a Malévnál vettük, mivel közösen üzemeltetett járat.

És akkor jöjjön a válasz a "mi lesz a gyerekkel" kérdésre. Felhívtam az AA-t (nem az Anonim Alkoholistákat, hanem az American Airlinest), és megkérdeztem tőlük, hogy mi a módja a kicsi utazásának. Azt hallottam ugyanis az egyik ismerősünktől, aki tavaly ősszel utazott, hogy adnak a gépen gyerekülést. A válasz nem volt ilyen egyértelmű, ugyanis nem gyerekülést adnak, hanem mózeskosarat, amit a gép falára lehet akasztani. Persze belülről. Ám a lányunknak az már kicsi lesz. Azt javasolták, hogy a check-innél legyünk elöl, és vigyünk autós gyerekülést. A check-in pultnál lefoglalják a mellettünk lévő ülést, persze csak akkor, ha nincs teljesen tele a gép. És ez mondjuk nagyon ritka. Szóval a lányunk a megszokott autós ülésében fog utazni. Great!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyctrip.blog.hu/api/trackback/id/tr403047306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása