Sziasztok. Engedjétek meg, hogy bemutassam Leilát, aki mostantól néha-néha fontos infókkal lát el minket.  Leila New Yorkban született, Brooklynban lakik, és sokat használja a tömegközlekedési eszközöket. Éppen ezért van véleménye is az MTA-ről, azaz a new yorki tömegközlekedési cégről. Mivel Leila sokat élt Budapesten, így abban a szerencsés helyzetben van, hogy össze tudja hasonlítani az MTA-t a BKV-val. És persze hasonlóan markáns véleménye van a dolgokról, mintha itthon megkérdeznénk valakit arról, hogy mit gondol a BKV színvonaláról. Bár szerintem az interjú végére érve sokan fogunk felsóhajtani, hogy mennyire jó is nekünk:) 
Jöjjön tehát az interjú, de előtte egy térkép a new yorki metróhálózatról, csak azért, hogy képben legyünk, hogy miről is beszélünk.

 Fotó: Strammer Zsaklin http://www.jacqphoto.eu/

 

NYCtrip: A new yorkiak elégedettek az MTA-vel?
Leila Estes: Nem hinném. Egyre inkább csalódottnak tűnnek. Az MTA árai évről-évre növekednek, de a szolgáltatás minősége folyamatosan romlik.
L.E: Nagyon meglepőnek találom a felmérés eredményét. Én egyetlen embert sem ismerek, aki elégedett lenne az MTA-vel. Persze tudom, hogy kell lennie pár embernek valahol, akik elégedettek a metróval, csak én még soha nem láttam ilyen embereket… Szerintem, azok elégedettek a metróval, akik nem használják elég gyakran. Ha csak alkalmanként metróznék, akkor nekem sem tűnne annyira rossznak.
NYCt: Mik az MTA legnagyobb problémái?
L.E: Az emberek a hétvégi szolgáltatásokkal kapcsolatban is sokszor fogalmaznak meg kritikákat. Hétvégén sokkal hosszabb ideig tart eljutni egyik helyről a másikra, ugyanis az „express” vonalak gyakran változnak „local” vonallá. (az express vonatok nem álnak meg minden megállóhelyen, így sokkal gyorsabbak, a szerk.). Vannak olyan vonalak, amik hétvégén egyáltalán nem üzemelnek, emiatt más vonalakon lesznek zsúfolásig tele a kocsik. Ennek az az oka, hogy az MTA hétvégére időzíti a javításokat, és ezzel teljesen összekavarja a megszokott útvonalakat.
A másik nagy probléma a hőség. Nyáron a föld alatt kibírhatatlan a meleg. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy folyamatosan 40 fok fölött van a hőmérséklet az állomásokon.
Azt hiszem, hogy a legnagyobb probléma, amiről egyébként senki sem beszél, a korrupció és a gyenge menedzsment. Valószínű, hogy a korrupció a legfelső szintekig nyúlik, mivel a problémák nem szűnnek, semmi sem változik, csak a díjak nőnek évről-évre, amit a new yorkiak fizetnek meg.
NYCt: Mit szeretsz az MTA-ben?
L.E: Jelenleg egy dolgot. Azt, hogy a szerelvények legalább légkondicionáltak.
NYCt: Összehasonlítanád az MTA-t a BKV-val?
L.E: A BKV tisztább, kevésbé zsúfolt és használhatóbb. A BKV metrói időben jönnek, kiszámíthatóak, és oda mennek, ahová kell. (Ehhez hozzátartozik az is, hogy minden megállóhelyen megállnak, a szerk.) Ez sajnos nem mondható el a new yorki metróról.
Ugyan a BKV több szempontból jobb az MTA-nél, de azt kell mondjam, hogy öszehasonlítva drágább is, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi az átlagkereset Budapesten. Egy havi bérlet 9.800 Forint, ami átszámolva nagyjából 50 dollár. New Yorkban a havi bérlet 104 dollárba kerül, jóval több vonal, és sokkal magasabb fizetés mellett. Ettől függetlenül az MTA színvonala gyenge. Ez nem szembetűnő ha turistaként használod, ugyanis a turista sokat gyalogol, hiszen New York a sétálók városa.
New Yorkban is találsz metrótérképet az állomásokon, de néha nem sokra mész vele, hiszen mint már említettem, a szerelvények egyáltalán nem biztos, hogy a kiírt ütemezés szerint, vagy a jelzett úton közlekednek, és az állomásokon nehezen jutsz korrekt információhoz a változásokról. A költségvetési megszorítások miatt, egyre kevesebb állomáson találsz a jegypénztárban bárkit is, sőt van olyan megálló is, ahol már teljesen lerombolták a bódékat. A legjobb, ha indulás előtt még otthon megnézed az MTA honlapját (www.mta.info).
A new yorkiak nem igazán kedvesek, legalábbis a hiedelem szerint. Való igaz, hogy mindenki csak a saját dolgával törődik, hiszen rengeteget dolgoznak, nagyon elfoglaltak, és ha mennek valahová, akkor kvázi csőlátásuk van. Fejben máshol járnak. Ennek ellenére úgy érzem, hogy segítőkészek. Segítenek tájékozódni, megmondják, hogy merre érdemes menni, mire szállj fel, de már mennek is tovább, végzik a dolgukat, és gondolkodnak tovább azon, amiből kizökkentetted őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyctrip.blog.hu/api/trackback/id/tr423096467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása